Jag har certifieringar. Jag har också gått kurser som inte involverat någon certifiering. Ärligt talat skulle jag inte kunna säga om det ena är bättre eller sämre baserat på hur mycket jag lärt mig eller kvaliten på kursen. Visst finns det ett visst värde i att bli certifierad, men jag ser också problem och begränsningar i hur mycket värde det ger.
Certifieringar kan vara dyra så det är helt klart värt att fundera på för- och nackdelar, och vad som är rätt för dig.
Varför finns certifieringar?
Idén med certifieringar är att garantera kvalitet. Dels på kursen och dess innehåll, dels på de kunskaper som personen som gått kursen tillskansat sig.
Ett mer cyniskt skäl är att företagen som erbjuder certifieringar tjänar pengar. Utbildningar som bygger på certifering kan vara väldigt dyra.
Du betalar för utbildningen och för att få certifieringen
Utbildaren betalar för att få hålla klassen
Du betalar för att förnya certifieringen
Med tanke på detta så ligger det i vissa certifieringsföretags intresse att man klarar av certifieringen. Ärligt talat så är vissa certifieringar inte så svåra att få, vilket lite grann invaliderar den ursprungliga idén.
Fördelar
Ur ett individuellt perspektiv kan det vara en fördel att ta med certifieringar i sitt CV. (Jag har mina certifieringar listade på min LinkedIn-profil.)
För arbetsgivare ger certifieringar en viss trygghet. Detta gäller både vid rekryteringar och när man betalar för anställdas utbildningar. Du kan vara relativt trygg med vad du får när du köper en utbildning kopplad till en certifiering.
Nackdelar
Ett bekymmer med certifieringar är att trots att dom ger en viss trygghet, så säger dom i praktiken väldigt lite om hur väl en person passar för en viss roll eller hens förståelse för innehållet i en kurs.
Certifieringar tenderar att fokusera på praktiska aspekter: verktyg, processer och arbetssätt. Mindre tid ägnas åt att verkligen förstå värderingar och principer. Det här är förståeligt, eftersom det senare är mer abstrakt och därför svårare att certifiera.
En annan nackdel är att certiferingar som regel fokuserar på ett visst ramverk, koncept eller teknologi. Du får inte veta något om alternativa ramverk eller synsätt.
Ibland efter en kurs, när du kommer tillbaka till arbetet, känner du dig mest förvirrad. Hur ska du applicera det du lärt dig? Under utbildningen kändes det så självklart, men det är inte alls som det du ställs inför på jobbet. Exemplen är ibland överdrivet förenklade och utgår från en något utopisk situation.
Slutsatser
Certifieringar har för- och nackdelar. Det är en bra idé att ta reda på vad som är bäst för just dig, och om den kostnaden är motiverad.
Fördelar | Nackdelar |
Kvalitetsstämpel | Dyrt |
Bra tillägg i CV:et | Fixerat innehåll med begränsad flexibilitet |
| Mest fokus på arbetssätt och processer |
Oavsett certifiering så handlar det i slutändan om kursledaren och huruvida kursen är genomtänkt.
Enligt min erfarenhet fungerar certifieringar bäst för konkreta kunskaper, till exempel programmeringsspråk och specifika teknologier (även om en certifiering i exempelvis Java också säger ganska lite om huruvida man är en bra utvecklare eller inte).
Vad är dina erfarenheter och syn på certifieringar? Har jag missat någon för- eller nackdel?
En fördel ur det individuella perspektivet kan vara att du som adept har något konkret att sikta på i din resa mot att lära dig en ny metodik eller ramverk. Lite "flytta lappen till done" känsla som i sig kan göra dig motiverad nog att gå lite djupare i det aktuella ämnet än du kanske skulle gjort utan certifieringen i sikte.